Ce este Zen ?
Zenul este transmisia exactă a practicii zazen. Este practica posturii și a respirației corecte, cu corpul și mintea unificate, abandonând astfel orice idee sau spirit de căutare ori de profit personal, detașat de complicațiile minții egoiste. Este postura în care "trezitul" Shakyamuni a atins iluminarea acum 2600 de ani. Maestrul Deshimaru o numea "Întoarcerea la condiția normală, originară, universală a corpului și a minții".
Zazenul se adresează deci tuturor, fără deosebire de vârstă, sex sau inteligență. Practicat cu regularitate, urmând învățătura maeștrilor autentici ai transmisiei, el conduce la transformarea radicală a viziunii noastre asupra lumii și aduce fericirea profundă în viața cotidiană. Mintea noastră îngustă, egoistă și complicată, se deschide negreșit înțelepciunii celei mai înalte - înțelepciunea trezirii - iar spiritul compasiunii universale crește în noi inconștient, natural, automat. Kodo Sawaki spunea: "Lăsați zazenul să facă zazen!".
Zenul nu este filosofie, nu este psihologie, nu este doctrină. El este dincolo de filosofii, de concepte, de forme. Esența zenului nu se exprimă prin cuvinte.